Se svátkem sv. Martina 11.11. je spojeno mnoho
pranostik a tradic. Den je v období, kdy už je úroda pod střechou a očekává se příchod
adventu – který je spojen s půstem, takže je potřeba se na „klidné“ období fyzicky připravit. Pečení husy je spojeno s legendou, že se sv.
Martin schoval do hejna hus, protože se obával přijmout biskupský úřad . Ty ho ale svým
hýkáním prozradily, a tak musel tu poctu
přijmout. Ještě jsem našla jednu legendu,
která se mi líbí více - kdy pro změnu husy svým hýkáním kazily kázání
sv. Martina a tak za trest skončily na pekáči.
Svatomartinská vína jsou první vína z nového
ročníku. Zrají jen několik týdnů a otevírají se právě 11.11. . Aby se mohlo
víno nazývat Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau,
Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a
Svatovavřinecké (růžová a červená vína) na území České republiky a projít
hodnocením nezávislé komise.
Lampionové průvody se na sv. Martina konají v
posledních letech. Jsou spojeny se setkáním lidí, čtením legend, ochutnávkou
svatomartinských vín, pečiva /husa se jí doma/. Někdy přijede i Martin na bílém koni. A někdy k tomu i
zasněží….