Marti,
omlouvám se, nemohla jsem přijít na Zumbu, dělala jsem bezinkovou šťávu, 12
litrů. Jana.
Tak to je přesně ta zpráva, která mi v současném
věku a postavení zvedne večerní adrenalin.
Ten den jsem zaznamenala, že vzbouřenci napadli
Kábulské letitě, ale že kvetou bezinky? Pokvetou ještě zítra? A pozítří? Jak tu
šťávu dělala? Mám dost sklenic? Minimálně na 15 litrů? Hned jsem započala korespondenci ohledně receptu a
postupu. Jani měla svatou trpělivost. Odpovídala mi průběžně
až do čtvrtka, kdy jsem bezinky konečně s dopomocí nejhodnější tety Dany v
Přerově n.Labem natrhala. Doma jsem je podle receptu naložila a dnes byla šťáva
hotova.
A recept od Janičky Brožové /má ho od své babičky,
takže léty prověřeno/:
20
květů bezinek svaříme s 2 litry vody a 50 g kys. citronové. /já jsem dala 4
citróny/. Necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme, přidáme 1 litr vody, 2 kg cukru /dala jsem kilo
bílého a kilo hnědého/ a povaříme 5 minut. Horké nalejeme do lahví.
Původní plán 15 litrů jsem zredukovala na 4 a budu zřejmě s každým
rokem pár litrů přidávat. Však já se k těm 15ti dostanu!