pátek 21. února 2014

A co tam jíte?? - Vzorový jídelníček do Lanterny

"A co tam jíte?" Je častá otázka před cestou na "Fit dovolenou", na kterou pravidelně jezdíme s CK Capro. Většinou je to taková apartmánová strava, podle momentální chuti a nálady. Těstoviny, polévky, saláty, sem tam nějaký páreček či konzerva. Občas si někam zajdeme na nějakou chorvatskou rybku. Ale vloni jsme měli tak vzorné obědy, že se o ně musím podělit... Vařila Míša. Všechny ingredience si přivezla z domova přesně navážené a naměřené, takže nic nepřišlo nazmar. Zeleninu a nějaké maličkosti jsme dokoupili na místě. Měla jsem radost, že téměř všechno jedl i Tomášek. Dobrou chuť!
 
Neděle
Restovaná zelenina s tofu a tymiánová polenta
- zelenina alespoň tři druhy (mrkev, paprika, pórek, cuketa), nakrájená na klínky
-  2 stroužky česneku, nakrájený na plátky
- cibule, nakrájená na proužky
- 200g tofu s mořskými řasami, nakrájené na kostičky
- sojova omáčka Shoyu, 4 lžíce
- sůl, pepř, chilli, olivový olej
Na oleji orestujeme cibuli s česnekem, po chvíli přidáme všechnu zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli a na mírném plameni restujeme, přidáme tofu a sojovou omáčku a dorestujeme zeleninu do měkka.
- 100g polenty
- sušený tymián
- sůl, olivový olej
Polentu uvaříme dle návodu, po uvaření zjemníme olivovým olejem, ochutíme solí a přidáme lžičku sušeného tymiánu.


 







Pondělí
Špaldoto s rajčaty

- 120 g špaldového kernota
- 2 lžíce slunenicových semínek

- 2 velká rajčata nakrajená na čtvrtky
- půl plechovky loupaných rajčat

- mrkev, cuketa nakrájená na klínky
- cibule nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku nakrájený na drobno nebo utřený
- sůl, pepř, chilli, bylinky (tymián, oregano, bazalka)
- olivový olej
Špaldu uvaříme v osolené vodě spolu se slunečnicovými semínky. Orestujeme cibuli s česnekem, přidáme zeleninu, rajčata, loupaná rajčata s protlakem, osolíme, opepříme, přidáme chilli a dusíme zeleninu do měkka. Poté smícháme s uvařenou špaldou a přidáme bylinky.
 
 
 
Úterý
Žampionové jáhloto s kozím žervé

- 120g jáhel
- 300 g žampionů nakrájených na plátky
- větší pórek nakrájený na kolečka
- menší cibule nakrájená na drobno
- 1 stroužek česneku, utřený nebo nakrájený nadrobno
- 120 g kozího žervé
- sůl, pepř, olivový olej
Jáhly uvaříme dle návodu. Orestujeme cibulku s česnekem, přidáme pórek a žampiony. Osolíme, opepříme a restujeme do měkka. Vmícháme kozí žervé a nakonec přidáme uvařené jáhly.
 
Středa
Výtečný luštěninový gulášek s bramborami

http://www.hopipolevky.cz/
Foto bohužel nemám
  



Čtvrtek
Asijské nudle s tofu a restovanou zeleninou
- 150 g celozrnné rýžové nudle
- 200g tofu s mořskými řasami nakrájené na kostky
- cibule nakrájená na proužky
- 2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
- mrkev, cuketa, paprika, nakrájené na proužky
- sojová omáčka Shoyu, 4 lžíce
- sůl, pepř, chilli
- 2 lžíce sezamového semínka
- olivový olej
Nudle uvaříme dle návodu. Orestujeme cibuli s česnekem, přidáme ostatní zeleninu , osolíme, opepříme, přidáme chilli a na mírném plameni restujeme. Přidáme tofu, sojovou omáčku a dorestujeme zeleninu do měkka. Promícháme s nudlemi a na talíři posypeme sezamovým semínkem.

 
Pátek
Indické rizoto s kokosovým krémem
- 100 g neloupané rýže
-  plechovka cizrny                                                                                                                                        
 - 2 větší cibule nakrájené na proužky
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 50 g kokosového krému
- sůl, pepř, chilli
- kurkuma, směs Tandoori Masala
- sušený/čerstvý koriandr
- ghí nebo olivový olej
Rýži uvaříme dle návodu ale s přidáním 2 lžiček kurkumy do vody. Orestujeme cibuli s česnekem do měkka, osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli a směs Tandoori. Vmícháme cizrnu a kokosový krém, podlijeme trochou vody a společně chvíli podusíme. Nakonec vmícháme uvařenou rýži a na talíři posypeme koriandrem.
 
 
 A na závěr jedna večeře z restaurace Marina: Ryby, ryby a zase ryby....