"A co tam
jíte?" Je častá otázka před cestou na "Fit dovolenou", na kterou
pravidelně jezdíme s CK Capro. Většinou je to taková apartmánová strava, podle
momentální chuti a nálady. Těstoviny, polévky, saláty, sem tam nějaký páreček
či konzerva. Občas si někam zajdeme na nějakou chorvatskou rybku. Ale vloni
jsme měli tak vzorné obědy, že se o ně musím podělit... Vařila Míša. Všechny
ingredience si přivezla z domova přesně navážené a naměřené, takže nic nepřišlo
nazmar. Zeleninu a nějaké maličkosti jsme dokoupili na místě. Měla jsem radost,
že téměř všechno jedl i Tomášek. Dobrou chuť!
Neděle
Restovaná
zelenina s tofu a tymiánová polenta
- zelenina
alespoň tři druhy (mrkev, paprika, pórek, cuketa), nakrájená na klínky
- 2 stroužky česneku, nakrájený na plátky
- cibule,
nakrájená na proužky
- 200g tofu
s mořskými řasami, nakrájené na kostičky
- sojova
omáčka Shoyu, 4 lžíce
- sůl, pepř,
chilli, olivový olej
Na oleji
orestujeme cibuli s česnekem, po chvíli přidáme všechnu zeleninu, osolíme,
opepříme, přidáme špetku chilli a na mírném plameni restujeme, přidáme tofu a
sojovou omáčku a dorestujeme zeleninu do měkka.
- 100g polenty
- sušený
tymián
- sůl,
olivový olej
Polentu
uvaříme dle návodu, po uvaření zjemníme olivovým olejem, ochutíme solí a
přidáme lžičku sušeného tymiánu.
Pondělí
Špaldoto s
rajčaty
- 120 g
špaldového kernota
- 2 lžíce
slunenicových semínek
- 2 velká
rajčata nakrajená na čtvrtky
- půl
plechovky loupaných rajčat
- mrkev,
cuketa nakrájená na klínky
- cibule
nakrájená na drobno
- 2 stroužky
česneku nakrájený na drobno nebo utřený
- sůl, pepř,
chilli, bylinky (tymián, oregano, bazalka)
- olivový
olej
Špaldu
uvaříme v osolené vodě spolu se slunečnicovými semínky. Orestujeme cibuli s
česnekem, přidáme zeleninu, rajčata, loupaná rajčata s protlakem, osolíme,
opepříme, přidáme chilli a dusíme zeleninu do měkka. Poté smícháme s uvařenou
špaldou a přidáme bylinky.
Úterý
Žampionové
jáhloto s kozím žervé
- 120g jáhel
- 300 g
žampionů nakrájených na plátky
- větší
pórek nakrájený na kolečka
- menší
cibule nakrájená na drobno
- 1 stroužek
česneku, utřený nebo nakrájený nadrobno
- 120 g
kozího žervé
- sůl, pepř,
olivový olej
Jáhly
uvaříme dle návodu. Orestujeme cibulku s česnekem, přidáme pórek a žampiony.
Osolíme, opepříme a restujeme do měkka. Vmícháme kozí žervé a nakonec přidáme
uvařené jáhly.
Středa
Výtečný
luštěninový gulášek s bramborami
http://www.hopipolevky.cz/
Foto bohužel
nemám
Čtvrtek
Asijské
nudle s tofu a restovanou zeleninou
- 150 g
celozrnné rýžové nudle
- 200g tofu
s mořskými řasami nakrájené na kostky
- cibule
nakrájená na proužky
- 2 stroužky
česneku, nakrájeného na plátky
- mrkev,
cuketa, paprika, nakrájené na proužky
- sojová
omáčka Shoyu, 4 lžíce
- sůl, pepř,
chilli
- 2 lžíce
sezamového semínka
- olivový
olej
Nudle
uvaříme dle návodu. Orestujeme cibuli s česnekem, přidáme ostatní zeleninu ,
osolíme, opepříme, přidáme chilli a na mírném plameni restujeme. Přidáme tofu,
sojovou omáčku a dorestujeme zeleninu do měkka. Promícháme s
nudlemi a na talíři posypeme sezamovým semínkem.
Pátek
Indické
rizoto s kokosovým krémem
- 100 g
neloupané rýže
- plechovka cizrny
- 2 větší cibule nakrájené na proužky
- 2 stroužky
česneku nakrájené na plátky
- 50 g
kokosového krému
- sůl, pepř,
chilli
- kurkuma,
směs Tandoori Masala
-
sušený/čerstvý koriandr
- ghí nebo
olivový olej
Rýži uvaříme
dle návodu ale s přidáním 2 lžiček kurkumy do vody. Orestujeme cibuli s
česnekem do měkka, osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli a směs Tandoori.
Vmícháme cizrnu a kokosový krém, podlijeme trochou vody a společně chvíli
podusíme. Nakonec vmícháme uvařenou rýži a na talíři posypeme koriandrem.
A na závěr jedna večeře z restaurace Marina: Ryby, ryby a zase ryby....