pondělí 11. listopadu 2013

Projekt 365 - Den 275

 

11.11. jsem několik let slavila svůj svátek, než se dostalo mé jméno do kalendáře. Pak to bylo obyčejné datum, kdy měli svátek Martinové a občas někdo něco prohodil o bílém koni. Na lampionové průvody se chodilo o pár dní dříve - 7.11., kdy to trošku přehnala Aurora. Předloni jsme s Tomáškem absolvovali poprvé  novodobý lampionový průvod, vloni jsem poprvé pekla husu /přes noc - je to normální spát u trouby?/ a pila Svatomartinské víno. Letos to bylo vše dohromady, akorát ta husa byla už o víkendu... To už je akcí, že všední datum pomalu přechází do "VIP dní". A zaslouží si trošku shrnutí:
 
Se svátkem sv. Martina 11.11. je spojeno mnoho pranostik a tradic. Den je  v  období, kdy už  je úroda pod střechou a očekává se příchod adventu – který je spojen s půstem, takže je potřeba se na „klidné“ období  fyzicky připravit.  Pečení husy je spojeno s legendou, že  se sv.  Martin schoval do hejna hus, protože se obával  přijmout biskupský úřad . Ty ho ale svým hýkáním  prozradily, a tak musel tu poctu přijmout. Ještě jsem našla jednu legendu,   která se mi líbí více - kdy pro změnu husy svým hýkáním kazily kázání sv. Martina a tak za trest skončily na pekáči.
Svatomartinská vína jsou první vína z nového ročníku. Zrají jen několik týdnů a otevírají se právě 11.11. . Aby se mohlo víno nazývat Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise.
Lampionové průvody se na sv. Martina konají v posledních letech. Jsou spojeny se setkáním lidí, čtením legend, ochutnávkou svatomartinských vín, pečiva /husa se jí doma/. Někdy přijede i  Martin na bílém koni. A někdy k tomu i zasněží….