pondělí 27. května 2013

Projekt 365 - Den 108

V sobotu jsme na rekondičním víkendu Dlouhé cesty začali kromě jiného debatovat o rostlinných olejích. Protože naše domácnost momentálně vlastní čtyři druhy, což je prozatím největší počet, co jsme kdy ve spíži měli, byla jsem za chytrou horákyni. Informace o jejich zázračných či škodlivých účincích  čerpám z výživových kurzů, z knížky Bio Abecedář Hanky Zemanové, z článků Margit Slimákové a od mé bio dcerky. Vše pak ráda zkouším.

Zde je naše současná sbírka:
Řepkový olej - asi před dvěma lety jsem ho vyměnila za slunečnicový, který jsem používala roky. Má prý mnohem prospěšnější poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Používám ho na smažení čehokoliv a když peču, tak většinou i do těsta. Nakládám do něj maso na grilování.

Olivový olej - přidávám ho do salátů, používám na pečení, když nepeču více než na 180 stupňů. Kupuji výhradně extra virgin.
Konopný olej - používám ho do všech salátů. Dále ho studený přidávám do  různých jídel jako je rizoto, těstovinové saláty... atd. Namáčíme si do něj chleba a dokonce i do krupicové kaše jsem ho nenápadně přimíchala.  Tomáškovi ho prostě  vnutím, kde se dá...Je to jeden z úplně nejzdravějších olejů. Má takovou oříškovou chuť, je výborný. Akorát se po otevření musí spotřebovat do 6ti týdnů.  Někdy se s ním namažu, když se vykoupu a pak konopně voním...
Kokosový olej - je to takové voňavá mastička. Je dobrý do studené kuchyně, ale já ho víc používám na pokožku všeho druhu, obličej i zbytek těla.  Když jdu cvičit, namažu se. Krásně se vsaje, nemastí.  Zpotím se, vykoupu se, utřu se a pokožka je pořád stejná, jako bych jí před chvilkou namazala. Výborný je na rty. Podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě.

Konopný ani kokosový olej v běžných prodejnách moc nenajdete. Mají je většinou v prodejnách se zdravou výživou nebo na internetu.  Stojí sice více korun než běžné oleje, ale o nic více než dvě kila masa. Stačí si odepřít pár klobásek a místo toho si dát konopné štamprdle.  

Zdravě smažte, pak se zvažte a krásné tělo si pak mažte.
Přírodě a zdraví vsříc, s olejemi bez hranic!

Vaše chytrá horákyně.