středa 27. března 2013

Probační a mediační služba

Dnes jsem byla pracovně na návštěvě ve středisku Probační a mediační služba ČR.

Skládám si do příslušných mozkových šuplíků vše, co jsem se dozvěděla, a zároveň tímto posílám stručnou informaci dále… Paní, se kterou jsem se sešla, mě detailně a srozumitelně o činnosti PMS informovala. Zároveň si však posteskla , že o jejich práci veřejnost téměř neví.

 
 

1/ Co je Probační a mediační služba:
Snaží se  o zprostředkování účinného a společensky prospěšného řešení konfliktů spojených s trestnou činností.
2/ Komu může být prospěšná?  Může být nápomocna obětem trestných činů, poškozeným, ale i obviněným.
3/ Jak?
a/ seznámí poškozeného /pozůstalého, atd../ s jeho právy
b/ vysvětlí možnosti náhrady škody
c/ nabízí mediaci:  Zprostředkuje setkání obviněného a obětí /i pozůstalých/ a vede jednání ohledně náhrady materiální škody i morální újmy za účasti nestranného odborníka.
d/ provede  soudním procesem
4/ Kolik to stojí?
Všechny služby PMS jsou bezplatné.

Cituji:
Možnost mimosoudního řešení konfliktu – mediace má široké uplatnění v trestní justici a je jedním z nástrojů řešení trestného činu a jeho následků mezi pachatelem a poškozeným. Mediace poskytovaná Probační a mediační službou je bezplatná a založená na souhlasu obou stran. Mediaci vede odborník na řešení konfliktů – mediátor, který jednání řídí, zachovává vstřícný a vyvážený přístup k oběma stranám a napomáhá jim nalézt řešení, nejen v oblasti náhrady škody, ale i vysvětlení, proč k trestnému činu došlo. Poškozenému mediace nabízí možnost pochopení situace, okolností a zvyšuje pravděpodobnost rychlé náhrady škody. Obviněnému umožňuje vyjádření omluvy poškozenému, vysvětlení svého jednání a odčinění důsledků spáchaného trestného činu. Mediace je provázaná s trestním řízením a její výsledky jsou v něm také zohledněny.


Hezký večer přeje Vaše Chytrá horákyně.