sobota 9. března 2013

Projekt 365 - Den 29

Dnes jsme se vrátili z Rakovníka. Byl to předposlední den naší  oficiální přípravy na pěstounství. Koncem března nás čeká ještě půldenní příprava s Tomáškem.  Pak proběhne závěrečné hodnocení . Když to všechno dobře dopadne a budeme uznáni jako schopní náhradní rodiče, mohli bychom být přibližně v květnu zařazeni do oficiálního registru žadatelů o pěstounskou péči.Tak se pokusím shrnout, co všechno jsme v průběhu posledních 12ti měsíců museli absolvovat:

Začátkem března  2012 jsem  poprvé navštívila  OSPOD pro Prahu –východ. Dostala jsem pro sebe i pro Jardu několik dotazníků. Až vše vyplníme a seženeme potřebná potvrzení,  máme zavolat.  Papíry zahrnovaly: osobní dotazník,  vyjádření od lékaře, potvrzení o příjmech,  dotazník na naši domácnost, dotazník o představě o dítěti. Dále jsme museli napsat naše příběhové životopisy a přiložit fotografie.

Za čtrnáct dní jsme měli vše připraveno. Za další dva týdny nás navštívila sociální pracovnice přímo doma. Vše proběhlo v přátelském duchu, žádné zkoumání, jak je kde uklizeno a žádné nepříjemné otázky. Paní nás informovala, že všechny materiály zpracuje a zašle na Krajský úřad. Odtud dostaneme  pozvání k psychologickým testům, ale nejdříve tak za dva měsíce, mají toho prý hodně. Koncem června jsem už trošku znejistěla a na KÚ jsem zavolala, jak to s pozváním vypadá a zda-li si můžeme naplánovat nějakou dovolenou. Dovolenou si samozřejmě naplánovat můžete. Teď budou prázdniny, tak se nic dít nebude.  
Koncem září  jsme konečně obdrželi pozvánku k účasti na psychotestech. Ty obnášely  vyplnění jednoho dlouhého  testu na počítači – cca 180 otázek – u těch posledních jsem už ani nevěděla, jak se jmenuju, natož jestli je správně a,b nebo c.  Pak  následovalo vyplnění  několika dalších dotazníků  o našem dětství,  partnerství  a osobnostní test   včetně otevřených otázek. Každý z nás vyplňoval všechny papíry za sebe zvlášt, nesměli jsme opisovat.  Po třech týdnech jsme přijeli na vyhodnocení  písemných testů a ústní pohovor. Vše dopadlo dobře a tak už jsme mohli čekat na pozvání  do Rakovníka k přípravným kurzům. Podle nového zákona jsou pro „trvalé“ pěstouny povinné 2x 3 dny /48 hodin/ a jeden den na přípravu i se stávajícím  dítětem v rodině.  
Kurzy proběhly tento březen. Sešly jsme se tři páry. Což mě překvapilo. Myslela jsem si, že nás bude mnohem více. Ale na druhou stranu jsem byla ráda. Bylo to takové komorní a rodinné. Seznámili jsme se s vývojovou psychologií dítěte včetně jeho možných vzdělávacích poruch.Hodně jsme probírali možný kontakt s biologickou rodinou a na základě opravdových příběhů jsme nacvičovali různé konfliktní situace. Kromě toho jsme absolvovali  například právní přípravu, besedu s pěstounskou rodinou a  s panem ředitelem z dětského domova.  Rozloučili jsme se namalováním velkého kufru. Dovnitř jsme lepili lístečky se vším, co nás napadlo - co všechno si v tom kufříku náš nový člen rodiny přinese. Bude to  třeba jeho nejmilejší hračka, základní oblečení, anamnéza od lékaře, ale  i  nějaké vzpomínky a možná i strach, nejistota a zvědavost.  A na nás bude to všechno  postupně z kufříku vyndat, rozbalit a  nějak s tím naložit... Jak se nám to bude dařit a jestli vůbec dostaneme příležitost, to zase napíšu někdy příště…