sobota 23. března 2013

Projekt 365 - Den 43

Z mostu v Týnci na Sázavou...
Dnes jsme byli na výletě. Nebyl to jen tak obyčejný výlet. Byl to sedmý ročník Ondrova vzpomínkového turistického výšlapu, který připravila Libuška Fáryová za podpory své rodiny a přátel.
Pořádá ho jako vzpomínku na svého syna Ondru /a ostatní děti rodičů z Dlouhé cesty/, který kromě toho, že krásně zpíval a fotil, byl i vášnivým turistou a moc rád chodil po vlastech českých s batohem na zádech.  Před sedmi  lety tragicky zahynul  pod koly tramvaje.  A Líba se přes všechen svůj smutek snaží  předávat dál  jeho lásku k přírodě, k lidem a k životu vůbec.  Důkazem,  že se jí to daří je i to, že na výšlap chodí každým rokem stále více lidí. A jen díky tomu, že Posázavský Pacifik ani hospoda U Vrtíšků nejsou nafukovací , nás letos nešlo  více než vloni. Přesto se nás ráno na nádraží sešlo  téměř 80.
Stejně jako v loňském roce  jsme vyjížděli  speciálně vypraveným Posázavským Pacifikem z Hlavního nádraží v Praze.  Jela jsem s Míšou a poprvé i s Tomáškem.  Ráno teploměr ukazoval minus 6 stupňů Celsiaa. Krátce jsem se zasnila a vrátila o rok dříve, kdy nás na výletě čekalo 25 stupňů. Takže letos to válendo na trávě nebude. Zabalit, čepice, rukavice, šálku... Jak říká Míša a klasik,  neexistuje špatné počasí, je jen špatné oblečení.  Ale už za chvilku bylo jasné,  že den to bude krásný. Z nebe se začalo smát sluníčko…
Na nádraží jsme byli včas. Tomík chtěl ještě na  záchod.  Pokud jste ještě nebyli na Hlavním nádraží na nových záchodech, funguje to tak, že do turniketu hodíte 20,-Kč, poté se otevřou plexisklová dvířka, cca 120 cm vysoká a můžete vstoupit do toaletní zóny.  Dvacetikorunu jsem našla, tak nic nebránilo vyčůrání  se na úrovni. Ale ouha. Když jsem minci vhodila do příslušné dírky a  chtěla  vzít Tomíka do náruče a projít, tak mi mrška vyklouzl , vběhl dovnitř a já už to nestihla. Tak a teď CO??? Hurá, nějaká paní vyšla z kabinky. Vidím Tomíkův vyděšený výraz, co to provedl, tak paní říkám: Prosím Vás, nemohla byste mi přes ten turniket podat dítě? Paní se podívala na Tomáška pak na mě, myslela si zřejmě, že jsem ho tam z úsporných důvodů poslala samotného a dost drsně řekla:  Paní, já mám zakázáno zvedat těžká břemena!  Mám na to potvrzení od lékaře a jedu do lázní! Tomášek  se zalekl její přísnosti a začal  řvát jako na lesy,. Všechny turnikety se rozpípaly . Naštěstí rychle přiběhla paní z hlídací kabiny, projela svou kartou čtecí zařízení na turniketu, dvířka se otevřela  a já mohla vběhnout za ním. Tak nám to vesele začalo.
Na nástupišti nás přivítala Líba. Jako každý rok tam byli Ondrovi přátelé,  Libuščiny spolupracovníci, kamarádi, a několik známých z Dlouhé cesty.
Po cestě nám pan Běhal z o.s. Posázavský Pacifik popsal, kudy pojedeme a že se bude opravdu na co dívat. Úsek z Davle do Krhanic je totiž jedním z nejhezčích úseků v ČR, kudy vede železnice. A možná i tím nejkrásnějším vůbec. A pan Běhal měl pravdu. Byl to úchvatný pohled. Jste ve skalách, projíždíte mezi nimi, vidíte přírodu všude kolem a dole až hrůzostrašně hluboko přímo pod vámi se vlní Sázava….Na chvíli jsme zastavili i za viaduktem Žampach, mohli jsme z vlaku vyskákat a tou krásou, včetně vyhlídkou na Žampach se v klidu pokochat.
Skoro všichni vystoupili v Krhanicích, odkud pokračovali pěšky  do Týnce nad Sázavou. Tam na ně čekal oběd a zpáteční pacifik. My jeli dále rovnou do Týnce, protože s Tomíkem bychom určitě nestihli plánovaný oběd a možná ani ten zpáteční vláček. V Týnci jsme si prohlédli řeku,  okolí hradu a kostela sv. Šimona a Judy.  Po obědě v restauraci U Vrtíšků jsme se do Prahy vydali trošku dříve než ostatní . Jeli jsme běžným spojem, ale stejně krásnou trasou jako tam.
Na cestě do Týnce s námi jela ve vagónku paní redaktorka  z Českého rozhlasu, která připravuje o DC pořad. Zeptala se s mikrofonem Tomáška, kam jede. Ten jí bez zaváhání dopověděl, že do Japonska.  Zřejmě mu název Týnec připadal dost fádní, tak si náš cíl pojmenoval podle svého.  Přes naše vysvětlování trval na svém a o tom, co v Japonsku zažil, vyprávěl  doma celý večer. Jak viděl pohádkový vláček, psa Čertíka, jak mu paní pokladní orazítkovala snad i tričko, ale hlavně - že maminka neměla peníze na záchod, tak musel začít plakat. A pak přišla paní s kreditkou, otevřela dveře a maminka se konečně mohla jít vyčůrat….
Letos nám tedy snad Líba, Ondra i ostatní odpustí, že to byl takový náš minivýlet a že jsme si navzájem moc nepopovídali. Ale s nadšením jsme poznali další kousek naší krásné země. A i když nás  mrazivý větřík štípal do tváří, tak sluníčko se na nás smálo celý den a modré nebe bylo na dosah…
Líbo díky!