úterý 26. února 2013

Projekt 365 - Den 18

Každý den jedno foto...

Prohlídka muzea v Jičíně. Útulná, babičkovská kuchyňka minulého století.
Atmosféru nemusíte vnímat jen očima, ale můžete zapojit všechny smysly. K tomu vám posluží  hůlka Albrechta z Valdštejna, kterou si sami vyrobíte. Uslyšíte  výbuch Jičína nebo ucítíte vůni maštale.
S muzeem je spojena galerie, ve které až do neděle, 3.3. 2013 probíhá výstava Neztratit víru v člověka aneb Protektorát očima dětí.  Výstava představuje osudy šesti židovských dětí od roku 1938 do roku 1945, vlastně až do současnosti.
V rámci této výstavy proběhla  26.2. beseda na téma  Když zemře dítě… Kulturoložka  a hebraistka paní Terezie Dubinová např. přiblížila, jaké to bylo, když rodiče přežili holocaust a jejich děti se už nevrátily. Jak to ovlivnilo jejich život po válce? Ženy, pokud mohly, většinou  co nejdříve znovu otěhotněly. Dávaly svým dětem stejná jména jako měly děti, které  ztratily v koncentračních táborech. V rodinách se muselo dojídat a maminky byly velmi úzkostlivé a plné obav o své děti.
To je společné i dnes.  Na besedě se mnou byly maminky z Dlouhé cesty  - Dáša Rýdlová a Jana Priečinská.  Účastníky besedy zajímalo, jak se zachovat při prvním kontaktu s pozůstalými rodiči, jak nezranit a pomoci. A také o to, co pomáhá anebo jak se změní soužití v rodině. Při cestě zpět  ještě všechno doznívalo. O tom, co jsme všechno probraly, by se dala napsat povídka. A o tom co jsme při jízdě tam a zpět snědly? Teda jen já a Dáša? Román!
Velké díky Dáše za nápad účastnit se besedy, Ajce Kyselo za pozvání a paní Terezii Dubinové /www.oheladom.cz/ za úžasné povídání.  A Janičce  za rychlou a bezpečnou jízdu a shovívavost. Ještě že byla v autě tma a nebylo vidět ty drobky.